Vielse i en baptistkirke – vigtige formalia:
Parret, der ønsker at blive viet, aftaler vielsen med præsten og indhenter en prøvelsesattest hos brudens bopælskommune. Prøvelsesattesten må på vielsesdatoen ikke være over fire måneder gammel. Attesten afleveres til præsten, som skal forrette vielsen.
Præsten.
Hvis præsten ikke har stående vielsesbemyndigelse, skal han/hun – senest en måned før vielsen – hos Kirkeministeriet søge en ad hoc vielsesbemyndigelse. Blanket og vejledning hertil hentes på Kirkeministeriets hjemmeside. Der er en del bilag og dokumentationer, der skal fremskaffes og vedlægges ansøgningen, som indsendes pr. post. Begynd i god tid.
Når baptistpræster, der har stående vielsesbemyndigelse (d.v.s. de præster, som pr.31. juni 2013 havde stående vielses-bemyndigelse) første gang efter den 1. juli 2013 foretager en vielse, skal præsten sammen med meddelelsen om vielsen til kommunen vedlægge en kopi af sin vielsesbemyndigelse. Præsten er herefter opført på kommunens liste over præster med stående vielsesbemyndigelse.
(NB! Den stående vielsesbemyndigelse bortfalder, når den stilling, hvortil den er knyttet, fratrædes.)
Præsten skal straks efter vielsen meddele vielsen til den kommune, hvor vielsen er foretaget. (Det er klogt, men ikke et lovkrav, også at advisere kommunen om vielsen på forhånd pr. telefon eller e-mail.)
Præsten skal udfylde en ægteskabsbog og duplikat heraf, som begge vedlægges meddelelsen om vielsen. Ægteskabsbogen kan hentes på kommunens hjemmeside.
Ægteskabsbogen udfyldes ud fra prøvelsesattesten.
Øverst på blanketterne skrives dato for vielsen. Rubrikken ”Ægteskabsnummer” udfyldes senere af kommunen.
Hvis præsten har ad hoc vielsesbemyndigelse anføres i ægteskabsbogens og duplikatets rubrik ”Prøvelsesattest – anmærkninger”: ”Opnået vielsesbemyndigelse fra Kirkeministeriet” samt den dato, bemyndigelsen er udstedt.
OBS! Hvis parret har fået foretaget attest om navneændring på bryllupsdagen, er det navnene efter navneændring, der skal figurere på ægteskabsbogen og duplikat.
Ægteskabsbogen og duplikatet udprintes. Efter vielsen skal ægteparret og de to vidner samt præsten underskrive bryllupsbogen og duplikatet, som præsten sender til kommunen sammen med meddelelsen om vielsen.
Hvis vielsen foretages i en anden kommune end præstens/menighedens hjemstedskommune, skal kopi af vielsesbemyndigelsen (stående eller ad hoc) altid vedlægges meddelelsen om vielsen til den kommune, hvori vielsen har fundet sted.
Den borgerlige vielsesmyndighed kontrollerer, at præsten har vielsesbemyndigelse og udsteder derefter en vielsesattest og indfører vielsen i kommunens ægteskabsbog. Kommunen sender vielsesattesten til præsten, der udleverer attesten til ægteparret.
Migrantpræster:
For præster, der ikke har dansk statsborgerskab, gælder yderligere regler: Foruden ”indvandringsprøven” skal præsten inden 6 måneder efter opholdstilladelsen gennemgå et kursus i dansk familieret. Oplysning om og tilmelding til kurset sker på Ankestyrelsens hjemmeside.
Spørg BaptistKirkens integrationsudvalg om yderligere vejledning.
Hent forberedelsesskema (huskeseddel) til præstens eget brug (pdf-fil) : Forberedelse af bryllup
Hent skema/forklaring til bryllupstraditioner (hvem sidder hvor?) (pdf-fil): Bryllupstraditioner